ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ LIBRO, 2008

invitation_zeon1

Η πολιτιστική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΖΕΟΝ, οι εκδόσεις LIBRO και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλοςσας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:

 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

την Πέμπτη 28 Mαΐου 2009,  ώρα 8 μ.μ  στο ZEON, Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

ΠANAΓIΩTHΣ TOYPNIKIΩTHΣ, Kαθηγητής E.M.Π.

ΡΕΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, Αρχιτέκτονας, Δρ. Ιστορικός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Στην αφετηρία των σκέψεων για τον ψηφιακό τοπικισμό βρίσκεται μια απορία: οι ψηφιακές τεχνολογίες, όσο και αν αναγγέλλονται ως τεχνολογική επανάσταση και ρήξη με το υπάρχον, στην πράξη εντάσσονται στο υπάρχον (τοπικό) μεταβάλλοντάς το, στην αρχή σταδιακά και σε βάθος χρόνου ριζικά; Καθώς οι απόψεις υπέρ ή κατά των «νέων τεχνολογιών» έδιναν μεταξύ τους σκληρές μάχες, σε ένα φαντασιακό πεδίο που οι ίδιες είχαν ορίσει, το έδαφος που τις φιλοξενούσε άλλαζε στην υλικότητά του, ακριβώς λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών. Η ενασχόληση με αυτό το «έδαφος», το μεταβαλλόμενο «τοπικό», παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον  από την συμμετοχή στη διαμάχη.

Την νέα ένταση μεταξύ τοπικής και δικτυακής ταυτότητας επιχειρεί ο συγγραφέας να προσεγγίσει σε θεωρητικό και σχεδιαστικό επίπεδο.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι αρχιτέκτονας και  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Εισηγήσεις του σε συνέδρια και συμμετοχές του σε ερευνητικά προγράμματα αναφέρονται στον χώρο και την τεχνολογία, την διαμόρφωση τεχνικής σκέψης καθώς και τις εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας στην αρχιτεκτονική. Πρόσφατα έργα του αναφέρονται στον σχεδιασμό κτιρίων που παρουσιάζουν ένταση ένταξης των τεχνολογιών της πληροφορίας.


Advertisements

~ από showsee στο Απρίλιος 30, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: